Na kateri banki je najbolj ugodno odpreti bančni račun?

Objavil April 23, 2011 objavil v Novice | Ni komentarjev

banka in bančni račun

Osebni račun omogoča preprosto vsakodnevno klasično ali elektronsko poslovanje doma in v tujini z debetno kartico. Banke nove komitente vabijo z različnimi oglaševalskimi projekti, v resnici pa nas vse zanima le, koliko nas bo takšen račun stal?

Stroški vodenja računov na bankah, ki poslujejo v Sloveniji, se razlikujejo za nekaj centov na mesec. Precej pa se razlikujejo obresti, ki jih banke obračunavajo transakcijskim računom. Nekaj bank ima brezplačen dvig na vseh bankomatih po Sloveniji in tudi po vseh državah članicah Evropske monetarne unije, spet druge zaračunavajo prav vsak dvig na tuji banki.

Najbolj klasičen transakcijski račun Abanke se imenuje Aračun in poleg plačevanja z debetno kartico omogoča tudi uporabo čekovnih blanketov, trajnih nalogov in direktnih obremenitev. Uporabniku pa pripada tudi redni in izredni limit. Odprtje omenjenega računa je tako kot tudi na ostalih bankah brezplačno, računu pa pripada tudi redni limit v višini 420 evrov. Izredni limit je odvisen od rednih prilivov.

Poštna banka Slovenije ponuja osebni račun občanov, kjer komitentom ponujajo poleg osebnega računa s kartico tudi možnost poslovanja s knjižico. V banki trenutno poteka akcija Nov začetek za vse, ki se odločijo za osebni račun s kartico. Paket komitentu ponuja enoletno brezplačno vodenje računa, brezplačen pristop k elektronskemu bančništvu ter razne druge ugodnosti. Kot nam je pojasnila Gordana Dragić iz PBS, ‘na računu s kartico po prvem rednem prilivu plače ali pokojnine odobrimo avtomatski limit, ki znaša 50 odstotkov priliva. Avtomatski limit je brez stroškov odobritve.’ O višini in veljavnosti avtomatskega limita pa banka komitente obvešča z mesečnimi izpiski.

Pa še informacija za tiste, ki se ne morejo odreči uporabe knjižice – stroški otvoritve takšnega računa na PBS stanejo 12,52 evra, obvezen pa je tudi polog v višini 5 evrov. Stroški vodenja za takšen račun se plačujejo kvartalno, trenutno po 3,30 evra.

Raiffeisen banka na rednem transakcijskem računu ponuja redni limit v višini 125,19 evrov brez stroškov odobritve. Sicer pa je njihova mesečna provizija med višjimi, obresti pa najnižje.

Zlatko Jamnik iz banke SKB - njihov najbolj osnovni račun za odrasle standardni osebni račun, ki ga lahko odpre oseba starejša od 15 let z rednimi prilivi. Ob odprtju osebnega računa imetnik dobi debetno kartico, brezplačno uporabo storitev SKB TEL ter mobilnega bančništva M SKB NET, pripada pa mu tudi avtomatski limit v višini 200 evrov. SKB svoje komitente pri odprtju računa brezplačno nezgodno zavaruje.

Občani, ki se bodo odločili za osebni račun Deželne banke Slovenije, bodo prejeli kartico Activa Maestro, pridobili pa bodo tudi avtomatski limit v višini 180 evrov.

Nova KBM tako kot PBS ponuja v paketu dobrodošlice na klasičnem računu za odrasle prvo leto brezplačno vodenje računa. Simon Hvalec je pojasnil, da so prednosti osebnega računa s kartico Activa Maestro predvsem dvigi gotovine brez provizije na bankomatih NKBM ter PBS, ter da lahko komitenti s svojim računom poslujejo na vseh poštah v Sloveniji in opravljajo osnovne storitve.

Volksbanka svojim komitentom omogoča brezplačne dvigne na vseh slovenskih bankomatih in prav tako brezplačne dvige v državah Evropske monetarne unije. Strankam pripada brezplačen redni limit 130 evrov, lahko pa se dogovorijo tudi za izredni limit. So pa stroški vodenja omenjene banke najdražji v liniji bank, ki so nam odgovorile. Na žalost se na naša vprašanja ni odzvala tudi največja slovenska banka NLB in še nekatere druge.

banke
stroški vodenja računa
obresti
dvig na drugih bankomatih avtomatski limit
Abanka 1,95€ 0,10% 0,46€ 420€
PBS 1,85€ 0,20% 0,33€ 50 % priliva
Raiffeisen 1,99€ 0,02% brezplačno 125,19€
SKB 1,94€ 0,10% 1. dvig brezplačno, potem 0,52€ 200€
NKBM 1,85€ 0,20% 0,45€ različni zneski
DBS 1,95€ 0,10% brezplačno 180€
Volksbank 2,04€ 0,10% brezplačno 130€

Vir: Cekin.si

    Natisni Natisni

Povej svoje mnenje!